GY.I.K.

Ide gyűjtöttük össze azokat a jellemző kérdéseket, amelyeket legtöbbször megkaptunk az eddigi ténykedésünk során:

Rövid időn belül szeretnék építkezni, hogyan fogjak hozzá?

Ha még nem tájékozódtál az településed illetékes építési osztályán, úgy ezzel érdemes kezdeni. Adott esetben ezt kollégánk is tudja vállalni, egyszeri díj ellenében. Szükség lesz még talajmechanikai szakvéleményre, és (10%-nál nagyobb lejtésű terep esetén rétegvonalas) geodéziai helyszínrajzra.

Lehet-e, hogy csak az engedélyezési tervet rendelem meg és abból építkezek?

Régebben gyakorlat volt, de ma már nem javasolt. Eleve az építésfelügyeleti ellenőrzések úgy kezdődnek, hogy kérik a szerződéseket a kivitelezővel és a kiviteli tervet készítő tervezővel. A mi kivitelezőink egyébként sem vállalnak kivitelezést komplett, szakágakra kiterjedő kiviteli tervdokumentáció nélkül.

Miért van szükség szakági tervekre?

Azért, mert egyrészt fontos, hogy előre legyünk tisztában a vezetékek helyével, így el lehessen készíteni minden cső- és vezetékáttörést előre, valamint be lehessen idejében helyezni a szükséges szerelvényeket. Utólag ugyanis minden sokkal drágább és a visszabontások sem tesznek jót a munkamorálnak. Azért is szükségesek a szakági tervek, mert ilyenkor olyan rendszerek vannak összerakva, amik tudják hozni a kívánt elvárásokat. Ki ne járt volna már olyan házban, ahol nem volt víznyomás, vagy időnként elment a melegvíz, esetleg gyakran kellett kihívni a szerelőt ugyanahhoz a problémához?  Ezek nagyrészt az átgondolatlanság eredményei lehettek.

Mekkora házat építhetek a telkemre?

Ezt egyrészt a helyi építési szabályzat határozza meg, másrészt legtöbbször a költségvetésed szabja meg a határt.

Lehet-e építeni a telkemre, ha zártkert, külterület, vagy mezőgazdasági terület?

Itt is a helyi építési szabályzatot érdemes elővenni, valamint konzultálni az illetékes település építési osztályán.

Mennyi egy ház négyzetméterára?

Nagyon nehéz kérdés, mert sok paramétertől függ. A felső határ természetesen a csillagos ég, de amire a legtöbben kíváncsiak az az átlagos ár. Ez nálunk jelenleg bruttó kb. 250-300.000 Ft/m2, de mindkét irányban lehet eltérés, az igények a helyi adottságok és a használt technológiák függvényében.

Mennyi idő alatt épül meg egy ház?

Ez is sok tényezőtől függhet. Amennyiben nem könnyűszerkezetes lakóházról beszélünk, ami egy szerelt technológia, akkor egyszintes, egyszerű családi házak akár 3-6 hónap alatt is kivitelezhetőek. Többszintes házaknál ez a technológiai folyamatok egymásra építhetőségétől és a szintek számától függően ez 6-12 hónapra is növekedhet. Luxus családi házak esetében évekre is lehet számítani.

Hogyan építkezhetek olyan telken, ahová nem adnak ki építési engedélyt?

Ilyen helyen egyedül a telek átminősítése jöhet szóba, ami vagy lehetséges, vagy nem. Ez elsősorban a rendezési tervtől függ, valamint attól, hogy azt hajlandóak-e módosítani. Ha igen, akkor az egy rendkívül hosszú és költséges, években mérhető folyamat. Ne várd meg!

Miért jó nekem, ha minden után ÁFÁ-t fizetek?

Igen, ismerjük a magyar gondolkodást. 🙂 “Nem lehetne okosba’ megoldani?” Szintén nem javasoljuk. Nem azért mert adóhivatalnokok vagyunk és keveselljük a terheket, hanem azért mert mindennemű garancia és minden biztosítás feltétele a kiállított számla. (A bankod is fogja kérni az önrészhez és az utalásokhoz.) Értendő ez a tervezői és kivitelezői felelősségbiztosításokra is. Ha később ne adj’ Isten jogi vitára kerül sor, akkor is csak ezeknek a birtokában lehet esély bármilyen követelésre.

Miért jó nekem, ha komplett kivitelezéssel bízok meg egy céget?

Egy mai építkezéshez rengeteg adminisztráció és szervezési munka tartozik.  Ez különösen igaz, mióta elindult az elektronikus építési napló. Ha nincs generálkiviteleződ (aki kompletten vállalja a kivitelezést), akkor például kötelező műszaki ellenőrt alkalmaznod, valamint sok koordinációt is neked kell elvégeznie, amihez nem feltétlenül van meg a gyakorlatod. Itt megint arra tudok utalni, hogy ha nincsenek összehangolva a különböző szakmák, akkor az súlyos milliókba kerülhet. Ha a jogszerűség sincs biztosítva, akkor az szintén. Ezen felül ha valaki saját magad építkezel, akkor garantált, hogy a megélhetésedet jelentő munkád sem fogod úgy végezni mellette, mint azelőtt. Mindezek mellett ha generálkivitelező építi a házat, akkor egy cég felelős az összes garanciális javításért.

Hogyan lehet csökkenteni egy ház bekerülési költségeit?

Leginkább az igények újragondolásával, átgondolt tervezéssel, és jól szervezett kivitelezéssel. Az előre gondolkodással számos előre nem kalkulálható tényezőt ki lehet iktatni a rendszerből, mivel pl. egy kivitelezés közbeni változtatás olyan folyamatokra is hatással lehet, amivel az elején nem számolunk. Lehet költséget csökkenteni pl. átgondolt anyagválasztással. Ha nem várunk el mindent egy anyagtól (jó hőszigetelő legyen, tartószerkezetként is megfeleljen és emellett még nyáron is meg lehessen maradni a házban), hanem hagyjuk hogy minden a saját funkcióját külön betöltő (fal, szigetelés stb.) rendszerként működhessen, akkor egyrészt élhetőbb házat kapunk,másrészt legtöbbször a bekerülési költség is alacsonyabbra jön ki. Példa az átgondolt tervezésre, ha egy átlagos családi ház tetőtere be van építve, akkor az már azt jelenti, hogy eleve egy amúgy is szükséges szerkezetet kell alkalmassá tenni a lakhatásra, így egyszerűen fogalmazva csak a szigetelést és a burkolatokat kell megvenni és beépíteni.

Hogyan tudom csökkenteni egy ház működtetési költségeit?

Az előző pont már lényegében tartalmazza a választ. Törekedni kell az egyszerűségre, minél kevesebb meghibásodási lehetőség legyen, valamint jó legyen a ház tájolása és hőháztartása. Ezek kellenek, hogy a vezető elvek legyenek és ehhez is lehet mindig kulturált megjelenést párosítani. A lényeg itt is a prioritásokon van, meg ne hagyd, hogy minden hülyeséget eladjanak neked.

Milyen anyagokból érdemes építkezni?

Bár nagy az építőipari marketingdömping, senkinek sem javaslom, hogy ez alapján döntsön. Itt is az egyszerűség a lényeg. A legtöbb esetben egy B30-as téglából készült szerkezet egy jó hőszigeteléssel kiegészítve sokkal jobb és élhetőbb házat eredményez, mint bármilyen kiváló hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkező falazóblokk és ha jól van megtervezve a ház, akkor még klímára sincs szükség a nyári időszakban.

Passzív házat szeretnék, tudtok-e benne segíteni?

Természetesen tudunk, de nem feltétlenül javasoljuk. Inkább javasoljuk, hogy nézz utána a passzív házak működtetésével kapcsolatos tapasztalatoknak, mivel annak is vannak olyan költségvonzatai mint pl. szűrők cseréje, légtechnikai rendszerek karbantartási költségei és az elektromos áramért, a vízért és a szennyvízért legtöbbször ott is fizetni kell. Ilyenkor javasoljuk, hogy ha nem szereted a sárga csekkeket, akkor gondold át egy alacsony energiaigényű autonóm ház lehetőségét. Legyen inkább fúrt kutad, házi szennyvíztisztítód és napelemed, mert ezek is pénzbe kerülnének.

Vállaljuk-e külsős tervező által készített terv kivitelezését?

Igen, de csak bizonyos feltételek mellett. Ezek között szerepel többek között, hogy a tervező meghatározott díjért vállalja, hogy adott esetben tervezői művezetést végez az építkezésen, valamint vállalja, a terv esetlegesen számunkra szükséges részekkel történő kiegészítését, valamint további  feltétel a fentiekben már említett szakági dokumentációk megléte.