Felújítás

A ház energetikai besorolásaA jelenlegi ingatlanárak, valamint az építési költségek miatt sokan döntenek egy használt ház vásárlása és azt követően annak felújítása mellett, vagy saját házukat újítják fel, az alacsonyabb rezsiköltség reményében. Ez napjainkban nagyon bölcs döntés, de nyilvánvalóan kompromisszumokkal jár.

A fentieket nem mindenki vállalja fel és nem is lehet hibáztatni érte azt, aki pl. azt az összeget, amiért egy életen át dolgozott egy olyan házra szeretné fordítani, ami teljesen a saját igényei szerint épül fel. Persze előfordul olyan eset is, hogy valaki a környezetbe szeret belel egy olyan helyen, ahol már nincsenek építési telkek és emiatt csak meglévő házat tud vásárolni, amit nem érné meg elbontani, de azt szeretné a lehető legjobban a saját igényeire és ízlésére formálni.

Mi a munkaigénytől függően négyféle felújítást különböztetünk meg:

  1. Átépítés
  2. Energetikai felújítás
  3. Esztétikai felújítás
  4. Javítás

Az átépítés:

Amikor a ház tartószerkezetei módosulnak, akkor már átépítésről beszélünk. Ez minden esetben építési engedélyhez kötött. Ide tartozik az is, amikor “csak egy ablakot módosítunk” a homlokzaton. Ez a legtöbb változtatással járó folyamat.

Ha a ház jellegét is módosító változtatásokról van szó (pl. tetőtér ráépítés, vagy hozzáépítés), akkor fel kell készülni előre nem kalkulálható kiadásokra is. Ez különösen régi épületekre igaz, ahol legtöbb esetben már nem állnak rendelkezésre az eredeti tervek, vagy azok nem fedik a valóságot. Ilyen esetben mindig felmérési dokumentációt kell készíteni, majd ezt követően jön a “szokásos” tervezési fázis, ami sokszor még az építés közben is módosul, ha esetleg újabb információk derülnek ki.

Tervezési ajánlat kéréséhez kattintson ide

Energetikai felújítás:

Akkor beszélünk energetikai felújításról, ha az épületet a kedvezőbb energiafogyasztás érdekében újítjuk fel. Ide tartozik a nyílászárócsere, a szigetelés, vagy a gépészeti rendszerek felújítása. Ezek legtöbbször nem járnak a tartószerkezetet érintő változtatásokkal, így nem engedélykötelesek. Az ilyen felújítások szinte minden esetben pontosan előre számolhatóak. Sokszor pályázatokkal is támogatják az ilyen jellegű felújításokat.

Esztétikai felújítás

Ide jellemzően leginkább a burkolások, festések tartoznak. Ilyen felújításokat szoktak kérni, akik egy számukra megfelelő házat szeretnének beköltözés előtt a saját ízlésükre alakítani. Költsége nagyon pontosan számolható.

Javítás

Ez alatt a meghibásodott, vagy nem megfelelően elkészült szerkezetek (pl. tetőbeázások) rendeltetésszerű állapotának visszaállítását értjük. Ennek költségei viszonylag jól számolhatóak, amennyiben látszó szerkezetekről van szó.

 

Egy jól megtervezett és átgondolt felújítással a leginkább környezetbarát módon tudunk olyan házat létrehozni, ami teljes mértékben kiszolgálja az igényeinket. Ez sok esetben jóval kedvezőbb áron kivitelezhető, mint ha teljesen a nulláról kezdenénk el megépíteni egy új házat. Aki megkeres minket és nincs elég pénze arra, hogy egy akkora új házat építsen, ami megfelel az igényeinek, nekik legtöbbször azt szoktuk javasolni, hogy keressenek egy meglévő felújítandó házat és azt fokozatosan újítsák fel.