Családi házak

Családi ház tervezés - ház terve

Háztervezés – tényleg minden kell?

Sokan gondolják, hogy egy családi ház megtervezése és kivitelezése a legkönnyebb feladat, mind a tervező, mind a kivitelező számára. Az sem titok, hogy ezt nem a tervezők és a kivitelezők mondják és gondolják. 🙂 Miért? Az igények miatt. Egy családi ház egy család számára az élet vágyott színterének és ezzel együtt minden ezzel kapcsolatos igény megtestesülése.

Egy családi ház megtervezése az átlagos tervező számára nem mindig a legkívánatosabb feladat, mert nem lehet annyit elkérni érte, mint egy nagyobb projektért, viszont arányaiban sokkal több egyeztetést, módosítást igényel a tervezés folyamata. Vannak persze olyan hozzánk hasonló megszállottak is, akik viszont élvezik és szeretik ezt csinálni, mivel itt emberekkel lehet találkozni és együtt dolgozni, nem pedig arc nélkül igényeket támasztó pénzügyi, befektető és egyéb személytelen szervezetekkel.

A házépítés egy családon belül is komoly küzdelmeket olykor feszültségeket tud okozni, mivel általános esetben egyszer építkeznek, ezért mindenki igyekszik belevinni a saját igényeit. A tervező szinte már művészi érzékenységet igénylő feladata ezért az, hogy ezeket az igényeket összehangolja, formálja, mivel számtalan olyan eset van, amikor az egyes családtagok igényei nemcsak különbözőek, hanem még ellent is mondanak… :). Ilyenkor nem feltétlenül az erősebnek kell győznie, mert akkor a “vesztes” fél élete végéig szembesülhet az eredménnyel, ami további feszültségek lehetőségét rejtheti magában. Úgy a tervezésnél, mint a kivitelezésnél is igaz, hogy előregondolkodással rengeteg költséget lehet megtakarítani. Ehhez persze ismerni kell egy-egy megoldáshoz szükséges munka mennyiségét, valamint az anyagárakat, amit kivitelező partnereink naprakészen tudnak.

A családi ház tervezés nálunk alapesetben három fázisból áll, ahogy azt a Magyar Építész Kamara is javasolja.

 Ajánlatkéréshez katt ide!

Az első fázis az előkészítő terv, ahol lényegében a legtöbb mérkőzés játszódik le közted, mint megrendelő és köztünk, mint tervezők között. Itt nem kíméljük egymást egészen addig, míg egy mindannyiunk számára megfelelő eredmény születik. A háztervezésnek ez az a fázisa, ahol egyáltalán nem lehet meghatározni a tervezéshez szükséges időt, mivel ez azon múlik, hogy mennyire tudunk egymásra hangolódni, valamint azon, hogy Benned mennyire tisztázódtak le az igényeid és azok összhangban vannak-e azzal, amit az anyagi lehetőségeid engednek. Ideális esetben ez lehet akár nagyon rövid idő is (1-2 hét), de előfordul olyan is, hogy egy évet, vagy még többet kell várni a végleges verzió megszületéséig.

A háztervezés következő tervezési fázisa általános esetben az engedélyezési terv elkészítése. Itt lényegében azt dokumentáljuk le, hogy a terv megfelel a hatályos jogszabályoknak, valamint a helyi építési szabályzatban foglaltaknak. Ennek alapján adják meg az építési engedélyt. Indokolt esetben az engedélyhez kérhetnek tervtanácsi állásfoglalást, amely lényegében az engedélyezési tervvel megegyező tartalmú, csak kevesebb munkarészt kell beadni hozzá.

Harmadik lépcső a kiviteli terv, ahol elkészül az a terv, amiből meg lehet építeni a házat. Ez a tervezési fázis legdrágább része, de ezen múlik a legtöbb minden. Ennek már része a költségvetési kiírás, ami alapját és mellékletét képezheti egy építési szerződésnek. Éppen ezért sokszor a kiviteli terv és a költségvetési kiírás az, amire egy jogvita esetén is a szerződés mellett hivatkozni lehet. Nagyon nem mindegy tehát, hogy készül-e és ha igen akkor milyen részletességgel.

Fontos még, hogy a háztervezés során ne akarjunk el nagyon elszállni az elképzeléseinkkel. Egy építésznek nem fáj lerajzolni egy igényes megoldást, sőt általában örülnek is, ha a megrendelő ilyet kér tőlük. A megrendelőnek viszont már fájhat, amikor a költségvetésben hozzárendelődik az arra vonatkozó összeg. Éppen ezért mi preferáljuk, hogy már a vázlattervi fázisban bevonjuk a kivitelező kollégákat, mint egy külső kontrollt, akik javaslatokat tudnak adni a költséghatékonyságra amellett, hogy természetesen az építész és a megrendelő dönt arról, hogy elfogadja-e a javaslatokat.

Ha a fentiekkel készen vagyunk és megvan az építési engedély, akkor jöhet a házépítés.

 Ajánlatkéréshez katt ide!