5+1 tipp hogy minőségi házad legyen kevesebbért

Ház költség csökkentésÁltalános hazai paradoxon, hogy mindenki nagy családi házat akar minél kevesebb pénzért. Ez egy alapvetően nehezen feloldható ellentét, mivel csodák nincsenek. Egyfelől az igényeit senki sem akarja lejjebb adni, de ha lejjebb is adná, akkor is a jogszabályok ma már előírnak olyan dolgokat ami alá nem adhatjuk. Mégis van néhány olyan trükk, amivel teljesen logikus lépésekkel jelentősen tudod csökkenteni a házad költségeit.

  1. Ha a szabályozás engedi, érdemes végiggondolni a tetőtér beépítésének lehetőségét. Így jelentősen csökkenhet a ház hasznos alapterületének fajlagos bekerülési költsége, mivel egy amúgy is megépülő szükséges szerkezetet hasznosítasz. Így pl. jelentős mennyiségű alapozás, fal, aljzatképzés, vízszigetelés árát takaríthatod meg az építkezés során. Mindezek mellett a ház energetikájának is jót tesz, mert csökken a lehűlő felületek aránya.
  2. A szerkezetek egyféle funkciót lássanak el. A fal csak fal akarjon lenni, a hőszigetelés pedig hőszigetelés. Ne ülj fel a marketing maszlagnak, mert sokszor egy kevésbé propagált, ámde régóta gyártott falazóanyag megfelelő szigeteléssel ellátva jobb fizikai tulajdonságokat tud a mai hipermodern rendszereknél, mindezt jóval kedvezőbb áron.
  3. Törekedj az egyszerűségre, az egyszerűen megvalósítható részletekre. Ne akarj abba a hibába esni, amibe a házépítők sokszor, hogy mindent bele akarsz sűríteni ami tetszik. Gondolj arra, hogy a tepertő sem feltétlenül jó egyszerre tejszínhabos süteménnyel és kocsonyával annak ellenére, hogy külön-külön mindegyik lehet nagyon finom, de együtt könnyen lehet gyomorrontás a vége.
  4. Ne ülj fel az aktuális divatirányzatoknak. A divatos dolgok mindig drágábbak. A gyártók sem hülyék, nyilvánvalóan magasabb áron adják, ami kelendőbb és pár éven belül cikinek is érezheted majd ha már kiment a divatból. Törekedj inkább a semleges, de maradandó értékre, ami inkább használhatóságával, harmóniájával teremt értéket. Ezt nagyon sokszor rendkívül egyszerű és olcsó építőanyagokkal is el lehet érni.
  5. Fizess meg egy jó szakembert és hallgass rá. Inkább fizess egy olyan embernek magasabb árat, aki tisztában van a megvalósítás bekerülési költségeivel még akkor is, ha akár egy barát nem kér semmit a tervezésért. A tervezési díj többszörösét tudja megtakarítani neked úgy, hogy a házad is élhetőbb lesz.

+

  1. Gondold át, hogy mire van ténylegesen szükséged. Adott esetben egy gázüzemű rendszer kiépítésének,  bekötésének és a tervezésének áráért már versenyképes áron kaphatsz megújuló energiával működő komplett fűtési rendszert. Vagy: Garázs helyett, nyitott-fedett beálló, amit akár másra is használhatsz (3-5.000.000 Ft mínusz). Vagy: úgy alakítod ki a házad belsejét, hogy egy-egy helyiség több funkciót is elláthasson.