Rendkívül energiatakarékos és költséghatékony családi ház terve

Energiatakarékos és költséghatékony családi ház terve

Energiatakarékos és költséghatékony családi ház terve

Ezt a családi ház tervet egy olyan igény hozta létre, ahol nagyon fontos szempont volt a költséghatékonyság, de ugyanakkora szerepet kapott a ház energetikai hatékonysága is, így mindent az ésszerűség mentén kellett megtervezni. Itt is elsütöttük ugyanazokat az energetikai trükköket, mint a többi ház tervezésénél, mivel ezek nem jelentenek semmilyen többletköltséget, csak némi nyitottságot és tapasztalatot. A formát és a szerkezeteket illetően viszont a lehető legegyszerűbb megoldásokra törekedtünk. Ennél a tervnél nem volt szempont az ökologikus anyagok használata, így az építőanyagok terén is könnyebb volt az olcsó, de hatékony irányba elmenni.

Energiatakarékos és költséghatékony családi ház terve

Energiatakarékos és költséghatékony családi ház terve

A ház tervét úgy készítettük el, hogy egy-egy szerkezet több funkciót is elláthasson, ezzel jelentős költségeket tudtunk lefaragni. Energetikailag megfelel a 2015-ben várhatóan érvénybe lépő új, szigorúbb energetikai szabványoknak is, jelentősen túl is teljesítve azokat. Az éves fűtési igény a jelenleg hatályos jogszabályok szerinti számítással 5267 kWh (100 négyzetméter fűtött alapterület), de mivel alkalmaztuk ugyanazokat a trükköket, amit a többi házainknál is (ezeket nem veszi figyelembe az energetikai elemzés, viszont nagyon hatásosak), így itt is nagyon valószínű, hogy a tényleges energiaigény ennél jóval kevesebb lesz. Egy másik házunknál ez már nyilvánvalóan alátámasztható számokkal is, ami ide kattintva megnézhető.

Energiatakarékos és költséghatékony családi ház terve 3

Energiatakarékos és költséghatékony családi ház terve 3

Ami viszont a ház legnagyobb erőssége, az az ára. Egy ilyen energetika mellett ez az előzetes számítások szerint jelenlegi árakon ebben a konkrét 26.840.000 Ft a bruttó bekerülési költsége a költözhető állapotnak. Természetesen, ennek feltétele, hogy a telken az összes szükséges közmű (vagy az azt pótló berendezés) rendelkezésre álljon. Ezt egyszerű ma általános építőanyagok ésszerű felhasználásával lehet elérni (B30 tégla, EPS grafit, két légkamrás ablakok stb.). További 3-4.000.000 Ft ráköltésével a ház összes elektromos és fűtési igényét is lehet fedezni, így a közművektől való függőség is minimalizálható. A tetőt pl. kifejezetten a napelemek számára ideális hajlásszögűre terveztük. A függőséget tovább lehet csökkenteni az esővíz hasznosításával, erre kifejezetten jó az Országh József által javasolt Teleső rendszer, ami ügyfeleink visszajelzései alapján nagyon jól működik.