Anomáliák a jogszabály szerinti energetikai tanúsítvány kapcsán – megvalósult példával

Megvalósult családi ház terv

Megvalósult autonóm családi ház

Ahogy folyamatosan érkeznek a visszajelzések a tervezett, majd megépült házakkal kapcsolatban, egyre inkább látjuk, hogy a háztervezés során kötelező előzetes energetikai számítás, valamint az energetikai tanúsítvány mennyire nem tükrözi a valóságot. Sajnos a jogszabályok rengeteg fontos dologgal nem számolnak. Ilyen pl. a hőtároló tömeg hasznosítása, a földdel takart, vagy földben lévő felületek, a szoláris nyereség szerkezetekben való eltárolása, vagy éppen a tudatosan használt különböző színű felületek által elért többlet hőnyereség, vagy adott esetben hővédelem. További problémát jelent, hogy pl. elektromos fűtőfilm esetén a hőleadás hatásfoka 100%, mivel nincs hálózati és egyéb veszteség a fűtés sugárzó jellegéből és a közvetlen hasznosításból fakadóan, amit a jelenlegi számítási rendszer nem tud értelmezni. Ez azért van, mert teljesen máshogy működik mint a ma szokványos fűtési rendszerek, amelyek a levegőt melegítik. Ezért fordulhat elő az, hogy az előre számolt energiafogyasztáshoz képest a valóságos akár a 48%-ra is lemehet, ahogy az előfordult a váci ház esetében is. Itt mondjuk volt némi változtatás az eredetihez képest is, de kíváncsiságból megcsináltam az energetikai számítást a módosított adatokkal is, ami majdnem kétszerese volt a valós fogyasztásnak.

energiatanúsítvány

A jogszabályok szerinti hivatalos energiatanúsítvány

A jogszabályoknak megfelelő számítás szerint (ami a terv mellékletét képezi) a ház fűtési energiaigénye 8000kWh/év a teljes fűtött alapterületre vonatkozóan (150 m²), miközben a valós fogyasztás az elmúlt télen a tulajdonosok elmondása szerint 1500 kWh áram, valamint 7q fa volt. A fát egy kb. 80% hatásfokú tömegkályhában égették el, ami azt jelenti, hogy keményfa esetén 4,2kWh/kg fűtőértékkel számolva 2352 kWh a fából származó fogyasztás, tehát összesen kb. 3852 kWh volt a teljes fogyasztás, ami 48%-a jogszabályok szerint számolt értéknek. Ez azt jelenti, hogy az eltérés 52%!!! Hogyan kommunikáljuk így a megrendelőfelé azt, hogy ez egy rendkívül energiatakarékos ház, ha a hatályos jogszabályok szerint az előzetes számítások és a tanúsítvány sokkal többet mutatnak? Hiába tervezünk rengeteg előremutató, régóta bevált és működő megoldást, ha az sokszor az meg sem valósulhat, mert az előzetes számítás mást mutat, a megrendelő pedig megijed… Minden tiszteletem azoké a megrendelőké, akik ennek ellenére bíznak az alternatív megoldásokban és ki is tartanak mellette.

A konkrétumokhoz visszatérve egy másik fontos dolog, hogy fűtési idényt követően a napforduló környékén telepítettek egy 3,6 kW-os napelemes rendszert, ami az idei, nem túl sok napsütéssel járó nyárral együtt is várhatóan 4200kWh áramot fog termelni. Ez fedezi a ház várható energiaszükségletének nagy részét. Érdekes, hogy az elektromos fűtési rendszernek köszönhetően ez a rendkívül energiatakarékos épület “B” minősítést kapott az energetikai besorolás szerint, amíg nem volt meg a napelem, majd miután azt fölszerelték, már meg is felelt az A+ előírásainak is túl is teljesítve azt. Mindezt úgy, hogy a ház energiafogyasztása egyáltalán nem változott, csak az energia megtermelésének betáplálásának a módja.

Nagy reményeket fűzünk ahhoz, hogy a tervező szoftverek körében egyre terjedő, a valóságot egyre inkább élethűen kezelő virtuális modell alapú energetikai számítás hamarosan kiváltja a láthatóan pontatlan jelenlegi rendszert és sokkal pontosabban tudjuk előre számolni egy-egy épület valós energetikai igényét. Sajnos itthon a jogszabályok ezt még nem támogatják, így hiába készítenek kiváló szoftvereket a gyártók, hivatalosan nem használhatjuk azok tudását.