Mi lenne az építész feladata egy családi ház tervezésénél és építésénél ideális esetben?

Tervezők és kivitelezők egyezetetéseRendkívül őszintén azzal, kezdem, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze. Esetünkben viszont azt is elmagyarázom, hogy ez mégis miért van jól. Manapság a házat építeni kívánó minden embernek szinte természetes, hogy elmegy az építészhez, megbízza őt egy családi ház tervezésével, majd az elkészült terveket odaadja egy kivitelezőnek, aki megépíti. Az eredmény aztán sok tényezőtől függően vagy jó lesz és akkor mindenki dicsér mindenkit, vagy nem sikerül túl jól és akkor mindenki a másikra mutogat. Ez nem volt mindig így és most is vannak kivételek.Régebben, még az 1900-as évek első felében is teljesen megszokott volt, hogy az építész nem csak megtervez egy házat, hanem a kivitelezést is irányítja, levezényli.  Ez több irányból is egészségesebb volt, mint a jelenlegi gyakorlat. Egyrészt az építész is testközelből tanulta meg azt, hogy mi működik és miért, illetve azt is megtapasztalta, hogy mi menyibe kerül. Ma általános esetben (tisztelet a kivételeknek), az építészek többsége arra gyúr, hogy lehetőleg sztárépítész mellett dolgozzon, vagy netán az is legyen. Az ilyen irodáknál megszokott, hogy jellemzően nagyberuházások vannak, és a kiviteli terveket már egy külön – specifikusan kiviteli tervek készítésére szakosodott – cégek végzik. Ez természetesen egy családi ház tervezésénél még nincs így, mert ezekhez képest az igen jelentéktelen összegbe kerül. A szakmának tehát mindenki egy kis, speciális részével foglalkozik és nincs meg a teljes rálátás. Ez már a kivitelezésben is így van, ahol teljesen megszokott, hogy kis túlzással a kőműves vagy csak Ytongot, vagy csak Porothermet tud rakni (a kisméretű téglát pedig nem is ismeri) és a vakolást is egy külön csapat végzi, akik már csak ezzel foglalkoznak.

Ha már a teljes rálátásnál tartunk csak halkan jegyzem meg a polihisztorok idejét, akik csak 1-200 évvel korábban éltek nálunk, de akkoriban az teljesen elfogadott volt, hogy grandiózus munkákra csak olyan emberek kaptak megbízást, akik egyaránt magas szinten műveltek olyan tudományokat, mint a szobrászat, az építészet, a csillagászat, a filozófia, festészet, fizika stb., így egy sokkal komplexebb összefüggő tudással rendelkeztek. Ezt persze a minőségi helyett a mennyiségi szemlélet uralma alatt álló mai kor emberétől nehéz lenne elvárni, mivel az idő felgyorsult és a megélhetéshez annyi munkát kell elvégezni egy év alatt, mint a régieknek 10-20 év, vagy akár egy élet alatt. A minőség az természetesen teljesen más…

A lényeg, hogy minden építésznek egészséges lenne legalább annyi időt töltenie kivitelezésben, mint tervezésben és ez a kivitelezőre is igaz, hogy a tervezésbe is bele kellene folynia, mert így jöhet létre az a kölcsönös tisztelet és egyensúly, ami a minőségi végeredmény elengedhetetlen feltétele.

Az építtető pedig ne sajnálja adott esetben a pénzt a kivitelezés felügyeletére, vagy a tervezői művezetésre, mert nagyon sok költséges problémát lehet elkerülni vele. Itt halmozottan lehet igaz a “drágább az olcsóbb”.

Mi igyekszünk visszahozni a régi mentalitást, mivel az az érdekünk, hogy a legjobb rendszert, a legegyszerűbben a legkedvezőbb áron kaphasd meg.