Így építünk ökoházat, avagy a józanság mintapéldája

Parasztház építése ésszerűen minősített vályogból

Parasztház építése ésszerűen minősített vályogból

Egy jó házhoz általában jó megrendelő is kell. Jelen szerencsés esetben ez adott volt. Így születhetett egy olyan energiatakarékos ház terv és ennek folyományaként épület, ami remélhetőleg követendő példaként szolgálhat sokak számára, még ha minden pontjával nem is azonosul mindenki feltétel nélkül. Mit értünk józanság alatt? Sokan azt gondolják, hogy igen, az öko anyagok és az önellátás stb. Ez mind igaz ugyan, de itt inkább arra gondolunk, hogy úgy alakítottuk ki az egész házat, hogy a költséghatékonyság mellett, ahol a szerkezeti fesztávok is számítottak, a ház önmagában oldja meg a jelenkori problémák gyökereit mindenféle tüneti kezelés nélkül. Ezt szinte bármely ma építhető háznál lehetne alkalmazni, ha az emberek egy kicsit lejönnének az idióta építőipari marketingdumák nevű drogról. Nem kell hozzá semmi más, csak hideg fej, meg az alapelvek ismerete.

Jól bevált fafödém mestergerendával

Jól bevált fafödém mestergerendával

Mire is jó mindez? Már most, az építkezés közben tapasztalható, hogy a ház klímája rendkívül kellemes, pedig nincsenek még betéve az ablakok és a hőszigetelés sem  készült még el. Ez az a hatás, ami az extrém jó hőszigetelő falazóelemekkel sosem érhető el. Miért? Mert nincsen semmilyen tömegük, ami a kellemes hűvöset biztosítaná a nyári időszakban (és ami télen megtartaná a meleget). Ebben a házban viszont benne van a tömeg. Ez önmagában már egy sima nem porózus B30-as blokktéglával is teljesen jól működik, de a vályogfalazat, ami durván háromszor olyan nehéz még sokkal jobban erősíti ezt a hatást, ráadásul a párát is sokkal jobban szabályozza. Ezért nem lesz szükség klímára sem. A hőszigetelésre lesz külön hőszigetelő réteg, ami maradéktalanul tudja teljesíteni az előírásokat, de még azon túli értékeket is. Ennek a háznak nagyon alacsony lesz az energiafogyasztása, mivel minden jelenkori előírást és ésszerű megoldást alkalmaztunk, de bármikor ki lehet nyitni az ablakot anélkül, hogy a belső hőmérséklet érdemben sokat változna.

Ez részben annak is köszönhető, hogy például a téli időszakban sugárzó fűtést alkalmazunk (kályha és mellette fűtőfilm), ami a szerkezeteket melegíti amik tartják a hőmérsékletet. Ehhez még hozzájön, hogy a ház kialakításánál és tájolásánál fogva a téli időszakban jelentős mennyiségű szoláris nyereséget képes elérni, amelyet aztán el is tud tárolni. Mindezt bonyolult és drága gépészeti megoldások nélkül tudjuk elérni.

Formáját tekintve természetesen nem csak parasztház jellegű házat lehet ilyen módon építeni, hanem szinte bármilyet. Az elvek maradhatnak, csak megfelelően kell őket adoptálni.

One Response to Így építünk ökoházat, avagy a józanság mintapéldája