Mit kell tartalmaznia egy korrekt árajánlatnak már egy családi ház esetében is?

Családi ház költségvetés ajánlatAz előző bejegyzésekben már pedzegettük a témát, de mindenképpen érdemes részletesebben is kifejteni, mert nagyon sok vitás kérdést lehet vele elkerülni. A tételes kiírás nélküli költségvetést már számításba sem vesszük a szerződés szempontjából. Minden árajánlat alapvetően két részből áll: anyagár és munkadíj. Ez tételenként minden munkafázisra vonatkozóan külön meg van adva, amiből aztán összetevődik a végleges ár. Ez az alap, ami eddig rendben is van. Mi lehet a buktató ezeken túl?A példa kedvéért nézzünk meg egy konkrét tételt:

“100/120 Fa nyílászáró hőszigetelt üvegezéssel ” – Ez elég általános egy lazán megfogalmazott árajánlat esetén

Nézzük meg, milyen kérdéseket lehetne feltenni ennek kapcsán, amik döntően befolyásolhatják az árat:

 • Milyen gyártótól?
 • Milyen vasalattal (hogyan nyílik, melyik gyártó vasalatát használjuk)?
 • Milyen felületkezeléssel (natúr pác, lakk stb.)?
 • Milyen üvegezéssel (hány rétegű, hány légkamrás, milyen bevonat, milyen U érték)?
 • Milyen profil (hossztoldott rétegragasztott, hány réteg stb.)?
 • Milyen anyag (borovi, vörösfenyő stb.)?
 • Milyen rögzítés (vaktok, dübel, “Z” profil stb.)?

Csak ezek a tényezők alsó hangon már több, mint 50%-kal növelhetik a tétel árát.

Aki próbált már autó konfigurátort az interneten, azt tudja, hogy a felszereltség milyen hatással van a végleges árra. Családi ház tervezése esetén is ugyanaz a a helyzet, csak itt nem online konfiguráljuk a tételt, mivel minden egyedi.

Mi van viszont akkor, ha a költségvetési kiírásban szereplő tétel éppen nem kapható mondjuk 2 hónapig?

 • Azt ugye nem akarjuk, hogy emiatt álljon az építkezés, mert az pénzbe kerül mindenkinek
 • Ebben az esetben a kivitelező javaslatot tehet egy olyan tételre, ami a kiírt tétel műszaki paramétereihez leginkább közel áll és árban is hasonló kategóriát jelent. Ilyenkor a felelős műszaki vezető ezt egyezteti a megrendelővel (műszaki ellenőrrel), az építésszel, majd az ő jóváhagyásukat követően lehet a terméket beépíteni. Természetesen ez mind be kell kerüljön az építési naplóba.

Az árajánlatnak tartalmaznia kell egy érvényességi határidőt:

 • Értelmes vállalkozó nem akar előző évi árakon dolgozni, azért mert esetleg a megrendelő később rendeli meg a munkát.
 • A megrendelőnek nem érdeke, hogy a vállalkozó esetleg az árak változása miatt ne tudjon teljesíteni, mivel az alacsonyabb minőség, vagy a nem megfelelő műszaki tartalom utólagos pótlása mindig drágább

Mindezeken felül az árajánlat alapját csak minden szakágra kiterjedő kivitelezési dokumentáció adhatja. Ha bármely fejezet hiányzik belőle, akkor már benne van a veszély, hogy előre nem látható költségek lesznek. Ha a vállalkozó kicsit is értelmes, akkor a saját érdekében kéri a pontos terveket, amelynek kötelező része a költségvetési kiírás.