A nagyon olcsó házak/ajánlatok veszélyei – ne dobjon ki pénzt az ablakon!

A legolcsóbbat venni, kidobott pénzFőleg kivitelezésben divat, hogy a nagy verseny miatt a megvalósíthatóság költsége alatti árajánlattal vállalnak el munkákat. Ugyanakkor tapasztaltunk már ilyet tervezésben is, hogy meglehetősen alacsony bekerülési költségen hirdettek egy-egy tervet. Aztán a terv megvalósulásáról persze semmi információ… Szóval az a helyzet, hogy a pontos helyszínre szabott és a megrendelővel végigegyeztetett minden szakágra kiterjedő kiviteli terv hiányában nem lehet korrekt árajánlatot adni. Ezt tessék megjegyezni. Igen, mi is bosszankodunk néha, amikor a szerződésekért felelős kolléga még többször visszaküld a megrendelőhöz, hogy még ezt és ezt pontosítsuk, de ezzel együtt igaza van, mert sokszor ezen áll, vagy bukik a szerződés teljesíthetősége.

Túlzás nélkül lehet azt mondani, hogy egy tervet a helyszín adottságai és a megrendelő pontos igényei hiányában beárazni felelőtlenség. Ha mégis, akkor a tisztelt megrendelőt nagy valószínűséggel csalódás fogja érni, amikor kiderül, hogy mi minden nincs benne az árban. A kiemelkedően olcsó házak esetében ráadásul legtöbbször olyan kivitelezéssel szoktak számolni, ami már jelenleg nem is felel meg a jogszabályi környezetnek. Az ÁFA egy részét eleve nem is számolják (lásd. Ide vonatkozó bejegyzésünket). Itt az első meglepetés az e-építési napló kapcsán jöhet, amire már minden hatóság rálát, vagy ez első építésfelügyeleti ellenőrzésnél, amik napjainkban a kevesebb nagy beruházásnak köszönhetően egyre inkább kiterjednek a családi házakra is. Azzal is nyugodtan lehet számolni, hogy az engedélyező hatóság is ír elő olyan követelményeket, amelyek plusz költségeket jelenthetnek.

Tudjuk, hogy kemény szavak ezek, de a kemény tapasztalatok íratják. A megrendelőt általában az érdekli, hogy mibe kerül neki a beköltözhetőség állapota. Éppen ezért nagyon nem javasoljuk, hogy csak az ár alapján döntsenek.

Meggyőződésünk szerint az alábbi szempontok a legfontosabbak egy mai ajánlat kiválasztásánál:

  • jogszerűség (feleljen meg az aktuális jogszabályoknak)
  • helyszínre szabott legyen (a telek geotechnikai és geodéziai tulajdonságainak figyelembe vétele, valamint a helyi építési szabályzattal való összhang)
  • személyre szabott legyen (a megrendelővel legyen minden pontosan leegyeztetve az utolsó konnektor típusáig)
  • legyen átlátható a pénzek felhasználása (erre kiválóan alkalmas a Gantt rendszerünk)
  • legyen korrekt a pénzügyi ütemezés
  • a szerződés mindkét fél érdekeit egyaránt védje
  • legyenek referenciák
  • legyen haszna a kivitelezőnek (ha ez nincs, akkor egészen biztosan a minőség rovására, vagy tisztességtelen módon fogja azt megszerezni)
  • garancia

Biztosan ismerik azokat a termékeket jellemzően a bolhapiacról, ami nagyon alacsony árával hívja fel magára a figyelmet és a második használat során már úgy elromlik, hogy (garancia és javíthatóság hiányában) ki lehet dobni. A házuk ne legyen ilyen!