Miért annyi a tervezési díj amennyi?

Családi ház tervezés kellékeiMint írtuk, az ide vonatkozó oldalon, mi és tervező partnereink is a Magyar Építész Kamara díjszámítását tekintjük alapnak a tervezési díj számításakor. Vannak akik ezt sokallják, és nem értik, hogy mit kerül egy 100 négyzetméteres ház tervezésén közel 1.700.000 Ft-ba. Ez a bejegyzés azért született, hogy ezt elmagyarázzuk. Eleve sokan a tervezés alatt csak az építész munkájára gondolnak, pedig a jogszabályi környezet már egyre kevésbé teszi lehetővé, hogy kizárólag egy építész végezze el a tervezési fázishoz tartozó összes munkát. Ma egy családi ház tervezése során is már eleve minimum ötféle tervező munkájára van szükség (építész, statikus, gépész, elektromos, tűzvédelmi), amihez még hozzájöhetnek olyan szakmák is mint a geodéta, talajmechanikát készítő mérnök, kerttervező, belsőépítész stb., de ez utóbbiak már a plusz költségeket jelentik. Ha csak azt nézzük, hogy ez a díj öt mérnök 2-3 havi munkájára oszlik szét, akkor már nem is olyan sok, ha még a bérjárulékokat és a működési költségeket (szoftver, hardver, kamarai és kötelező továbbképzési díjak stb.) is levonjuk.

Miért is szükséges mindez? Miért kell ennyi ember?

Csak akkor lehet egy költségvetésre is olyan árajánlatot kérni, ami egyértelmű és kizárhat minden későbbi vitát, ha abban minden tétel pontosan rögzítve van. Ennek természetesen feltétele, hogy minden szakágról pontos terv és kiírás készüljön. A pontos kiírás még gyakorlott tervezőknek is komoly feladatot jelent, ezért sokan olyan költségvetés készítőket alkalmaznak, akiknek ez a profilja és ezért nagy gyakorlatuk is van benne.

Tapasztalatainkból tudjuk, hogy amikor egy ügyfél nem terveztet meg minden szakágat, az jelentősen befolyásolhatja az építkezés határidejét és költségeit is. Itt elsősorban olyan esetekre gondolok, amikor építkezés közben még ki kell találni, hogy hol és milyen konnektorok legyenek, hogy menjen a szennyvízcső, hol jöjjön be a vízcső. Ez nem csak azért jelent költséget, mert sokszor bontani kell hozzá, hanem azért is, mert ilyenkor áll a munka, a rezsi pedig ketyeg. Ebből persze könyen kialakulhatnak vitás helyzetek is. Szintén tapasztalat, hogy aki nem tervezteti meg a szakágakat, az általában az építkezés során a tervezési díj többszörösét fizeti meg a tervek hiánya miatt.

És mik a járulékos költségek?

10%-nál nagyobb lejtésű telek esetén kötelező jelölni a rétegvonalakat, amihez szükséges egy geodéta által készített szintvonalas helyszínrajz.

Minden építkezésnél javasolt készíteni talajmechanikai szakvéleményt, mivel az döntő hatással van az épület állékonyságára. Ennek a díja már csak az alapozásnál is megtérülhet, mivel kedvezőbb talajnál elég egy kevésbé vasalt alaptest is elég lehet, aminek költségvonzata a talajmechanika díjának többszörösével lehet kisebb. Ellenkező esetben pedig, amikor egy kedvezőtlenebb talaj van a ház alatt, nem érdemes kockáztatni, hogy a talajmechanika díjának 20-40-szeresébe kerüljön a alsó hangon a gyengébb alapozásból adódó későbbi problémák kiküszöbölése.

Mindent összegezve egy családi ház tervezés ára általában a bekerülési költség 5-6%-a, az előre nem kalkulált tételek viszont az építkezés költségeit akár 10-20%-kal is kitolhatják. Nem biztos, hogy megéri 2-3%-ot nem kifizetni az elején, mert a végén a többszörösébe kerülhet, ami ráadásul sokszor már szükségmegoldásokat is magával vonhat.