Milyen anyagokból építsem a házam?

Építési anyagokGondolom sokan várják, hogy megmondjuk nekik a tutit, vagy azt, hogy melyik gyártónak vagyunk elkötelezve. Sajnos (vagy hál’ Istennek) ezt nem tudjuk megtenni, legfeljebb  annyit, hogy milyen szempontokat vegyenek figyelembe a választásnál. Az építőanyag gyártók közül többen igyekeznek megváltásként és minden problémára megoldásként beállítani a saját rendszerüket. A megrendelők viszont mindig más és más igényeket támasztanak. Van akinek a bekerülési költség a legfontosabb van akinek a fenntartási költség és van akinek a kettő együtt. Az utóbbi években főleg külföldön egyre inkább szempont az építés során keletkező ökológiai lábnyom, vagy az épületbiológiai hatások. További meghatározó szempont lehet az éghajlat és a használat is. Intenzív nyári hőterhelésnek kitett helyeken célszerű nagy tömegű házakat építeni, amelyek hőtehetetlenségüknél fogva kiegyenlítik az éjszakai-nappali hőingadozást, míg hegyvidéki területeken a könnyűszerkezetes megoldások is kedvezőek lehetnek. A természetes anyagok közül a vályog kiváló páraszabályzó és most már van olyan is ami rendelkezik ÉME engedéllyel is. Ha ezt kívülről ellátják a megfelelő hőszigeteléssel, akkor tovább növeli a benti helyiségek komfortfokozatát, mindenféle gépészet nélkül. Ugyanakkor vannak olyanok is, akiknek kimondottan intelligens házra van szükségük és hazafelé menet az okostelefonjukról szeretnék már bekapcsolni a fűtést. Ilyen esetben megint más a tervezési irány.

A fentiek mellett ráadásul az építési anyagok egyre kisebb részét teszik ki egy családi ház építési költségének. A folyamatos technikai fejlődés előrehaladtával egyre komolyabb és egyre több igényt kiszolgáló gépészeti rendszer jelenik meg. Már családi házak esetében is előfordul (főleg intelligens épületeknél), hogy a gépészeti rendszer vezérléshez egy külön informatikai rendszer szükséges.

Mi mindenesetre az egyszerűbb megoldásokat részesítjük előnyben, mert ahogy Murphy mondta: “ami elromolhat az el is romlik”. Ezzel együtt természetesen azt is elfogadjuk, ha valakinek más az igénye. Ilyen esetben is tudunk megoldási javaslatokat adni.