Építőipari ki-kicsoda, avagy minek ide ennyi “fölösleges” ember?

ház építés szakemberekMivel a kedves megrendelő számára sokszor már ijesztő számú pozíció és szakember szükséges egy családi ház építése során is, ezért úgy gondoltuk, hogy tisztázzuk, kinek mi a szerepe. Ezt elsősorban az érintett nem szakmabeliek kedvéért tesszük. További feladatkörök is lehetnek nagyobb építkezések esetében, de itt most ezeket nem taglaljuk. A megfogalmazásban igyekszünk emberi nyelvet használni, amennyire lehet. 🙂

Építtető – akinek épül a ház, aki megrendeli az építést.

Kivitelező (vállalkozó) – akivel az építtető a szerződést köti a munkára. Ez lehet szakmák szerint külön is. (Ilyen esetben az építtetőnek kötelező műszaki ellenőrt megbíznia)

Generál kivitelező – olyan kivitelező, aki minden szakmára kiterjedően vállalja az épület megvalósítását (ő végzi/végezteti az összes munkát el az alapozástól kezdve a kulcsátadásig).

Alvállalkozó – olyan vállalkozó, aki egy meghatározott munkára köt szerződést a megrendelővel kapcsolatban lévő vállalkozóval

Felelős műszaki vezető – a kivitelező embere, ő felel mindenért, ami az építkezésen történik (szakszerűség, munkavédelem, megfelelő építési anyagok stb.) – régebben ehhez hasonló a szerepet az építésvezető látott el. Jelenleg minden szakmának külön kell legyen felelős műszaki vezetője (szerkezetépítési, villanyszerelési, épületgépész stb.)

Műszaki ellenőr – az építtető embere, aki szakmailag ellenőrzi az építkezést

Tervező – aki az engedélyezési és a kivitelezési tervdokumentációt (vagy annak valamely szakági részét) készítette

Tervezői művezető – olyan tervező aki részt vett a tervezésben és képviseli a tervezői oldalt az építkezésen. Az építtető megbízására végzi a tevékenységét, de a kivitelező is kérhet tervezői művezetést az építtetőn keresztül.

Szakági tervező – a különböző szükséges szakági tervek (tartószerkezet, gépészet, villamosság) készítője

Engedélyező hatóság – a területileg illetékes építési hatóság, aki kiadja az építési engedélyt

Szakhatóság – olyan speciális hatóság, aki a valamilyen szempontból védett telkek/épületek esetében, vagy az épület funkciójából adódóan részt vesz az engedélyezésben (pl. Tisztiorvos, Talajvédelmi hat., Nemzeti Park stb.)

Építésfelügyelet – az a szerv, aki ellenőrzi az építkezések jogszerűségét és szakszerűségét (ők szoktak kijárni leginkább az építkezésekre).

Ide kattintva megnézheted a pontos fogalommeghatározásokat és összeférhetőségeket is