Megoldhatjuk-e számla (ÁFA) nélkül?

ÁFA - olykor igen sok pénzNem egyszer, nem kétszer kaptuk már meg a fenti kérdést. Ez talán lehet egy sajátossága, jellegzetessége a hazai piacnak, amolyan hungaricum. Megszoktuk, hogy kis hazánkban szeretjük a dolgokat “okosba” elintézni. A számla nélküli munkának viszont lehetnek komoly negatív következményei is. Mi már számos olyan példát láttunk eddigi munkánk során, ahol a korábban 20-25, jelenleg 27 százalékos ÁFA kikerülése érdekében számla nélkül végzett munka során olyan problémák merültek föl, aminek a vége az lett, hogy a megbízónak jóval többet kellett kifizetnie az ÁFA értékénél. Milyen következményei lehetnek még a számla nélkül végzett munkának, vagy számla nélkül vásárolt építőanyagnak?

Az egyik legfontosabb dolog, hogy számla nélkül nem lehet megreklamálni a szerződést, valamint az építőanyagokra sincs garancia. Ha belegondolunk, hogy legtöbben az addigi életük során kemény munkával megkeresett, vagy a családjuktól örökölt pénzt teszik bele az építendő házukba, rosszabb esetben hitelt. Akkor felmerül a kérdés, hogy megéri-e kockáztatni? Megéri-e kockáztatni azt, hogy elveszítjük a garanciát és adott esetben ez évekig elhúzódó kellemetlenségeket jelentsen?

2013 elején az építőipari adminisztráció elkezdett átállni az elektronikus adatkezelésre. Ennek első lépcsője a hatósági engedélyeztetési oldal elektronikussá tétele volt, majd ezt követte az év második felében az elektronikus építési napló, amelybe már minden érintett hatóságnak betekintése lehet és ellenőrizheti a benne lévő adatokat. Ez azt is maga után vonhatja, hogy az építési napló mellékletét képező minőségi tanúsítványok mellett extrém esetben a bizonylatokat, számlákat is kérhetik. Eddig is gyakorlat volt pl. az építésfelügyelet részéről, hogy kérték az építési szerződést, valamint a kiviteli terv készítőjével (építésszel) kötött szerződést. Néhány esetben (ez Budapest előkelőbb lakóövezetében történt) arra is volt példa, hogy az építésfelügyelet az adóhatósággal együtt végzett ellenőrzést. Azt is végig kell gondolni, hogy vitás esetben a bíróság azt veszi alapul, hogy az ÁFA nem megfizetése az a megrendelő érdeke (magánszemélyeknél).

Félreértés elkerülése végett nem arról van szó, hogy mi nem szenvedjük meg a magas ÁFA következményeit. Igen, szerintünk is túl magas a 27 százalék. Mindezektől függetlenül azt biztosan kijelenthetjük, hogy még ilyen mértékű ÁFA mellett sem érdemes veszélyeztetni az építkezés jogszerűségét.